2012. július 25., szerda

Meme Matrjoskák :)

Ma már ilyet lehet kapni :) ... 

Szépüljünk oroszosan! - 2. rész


Tegnap megtudtuk, hogy hogyan lehet hamvasabbá és fiatalabbá varázsolni a bőrünket az orosz nők módszere szerint ( Link ), most megtudhatjuk, hogy milyen bőrradírt használnak!

Most persze nem egy statisztikát fogok bemutatni arról, hogy melyik gyártó bőrradírjai a legkelendőbbek ott, hanem inkább azt, hogy milyen "hagyományos", otthon is könnyen elkészíthető bőrradírt használnak!

Gondolkodtatok már, hogy mire is lehetne használni a kávézaccot? Mert igen, ennek a praktikának az egyik alapja a kávézacc!



A módszer pedig a következő: keverjük össze a kávézaccot kis sóval, majd dörzsöljük be vele a vizes arcunkat, de akár az egész testünket is! Hagyjuk hatni 10-15 percig, majd mossuk le langyos vízzel! 

Szaunázás után a leghatékonyabb! 

A bőr megújulásának elősegítésén kívül ez a módszer a cellulitis elleni szerként is használható! 

2012. július 24., kedd

Szépüljünk oroszosan! 1. rész

Konstantin Yegorovich Makovsky
 (Константин Егорович Маковский) 
- Orosz szépség fejdíszben

Gondolkodtatok már, hogy miért olyan szépek az orosz nők? A genetikán kívül másnak is kell lennie a háttérben, nem igaz? :) Nos, mint kiderült van is olyan szépségápolási dolog, amit csak Oroszországban űznek a nők! Nézzük is meg, hogy mik ezek!

Elsőként kezdjük a szép arccal. Vajon mi lehet a titka? 

Meglepő, de a jég (vagy hó, ha nincs jég)! Abból ráadásul - mint pár cikkből már kiderült - nincs is hiány :) ! 


Gondolom senki nem gondolna arra, hogy jéggel dörzsölje be az arcbőrét, hiszen minket legtöbbször ez a kipirosodott bőrre emlékeztet télen. 

Ám a jég másra is jó - méghozzá feszesíti a bőrt! Ettől sokkal fiatalabbnak, és hamvas bőrűeknek tűnnek a nők. És a használata sem ördöngős - egyszerűen csak dörgöljük be vele az arcunkat, és máris láthatjuk a különbséget - a ráncok és a szem alatti karikák rögtön halványodni látszódnak, és a bőr is bársonyosabbá válik. 

2012. július 23., hétfő

Városok - Norilszk (Норильск)


Norliszk - "Az orosz Mordor". A második legnagyobb város az Északi-sark közelében - körülbelül 130-160 ezer ember otthona ez a hideg (csak becslések vannak, azok is eltérőek; 1982-ben kb. 183 ezer ember élt itt egyébként - ez egyébként Oroszország 94. legnépszerűbb városa), szennyezett város, melyet külföldiek nem is látogathatnak 2001 óta (ismét - állítólag az AIDS és a droghasználat miatt, amit állítólag a külföldiek vittek be a városba). A várost már rengetegszer lakhatatlannak nyílvánították - mégis élnek itt emberek, hiszen a bányászat igen csak jól jövedelmez. A Jenyiszej folyó és a Tajmir félsziget között helyezkedik el.

Norliszk a világ egyik leggazdagabb nyersanyaglelőhelye fölött épült - az első házat 1921-ben építették itt (és  még ma is áll!), bár a várost már 1920-ban megalapították (mások szerint ezt inkább 1935-re kellene tenni, ugyanis akkor került ide a gulág-rendszer központja, az első bányászok is a gulág rabjai voltak). A városi rangot 1953-ban kapta meg.
Az itteni házak 37%-a lakhatatlan vagy életveszélyes a permafroszt miatt (amit mostanában sikerült "kivédeni").

Az első vasútvonalat 1935-ben hozták létre Norliszk és a 90 km-re lévő Dudinka kikötőváros között. Mivel azonban a kikötőt csak nyáron tudták használni, így hamarosan megépült a Moszkva-Norliszk közötti vasútvonal is, ami a világ legészakibb vasútvonala és 1937 óta üzemel.


Néhány érdekesség... 

Itt található a világ legészakibb muszlim mecsetje (sok tatár él itt).

A világ 10 legszennyezettebb városai közül a 8. helyen áll (az aktív bányászat miatt).

A világ leggazdagabb nikkel lelőhelye (becslések szerint kb. 250 millió évvel ezelőttre teszik).

Az itteni emberek élettartalma 45-48 év közé tehető (óriási a különböző betegségek kockázata).

Az évi középhőmérséklet -10°C, de nem ritka a -60°C körüli hőmérsékletek sem. Nyáron általában 16 fok körüli a hőmérséklet.

Évente 250-270 nap hótakaró borítja a várost (és általában 2-4 méter magasan). Az év 110-130 napján hóviharok dúlnak.

December közepétől Január végéig (kb. 6 héten keresztül) nem látják az itt lakók a Napot - nyáron pedig, szintén kb. 6 héten keresztül csak "vízszintesen" süt ide a Nap.

Az itteni átlagfizetés 110ezer rubel (Moszkvában kb. 45ezer rubel) - kb. 808 ezer HUF.

Norliszk 48 km-es körzetében nincs élő erdő.

A Popogai-kréterhez legközelebb fekvő város (ez a kráter a világ negyedik legnagyobb becsapódási kráter).

1935 és 1956 között kb. 17 ezer munkaszolgálatos halt meg itt a kényszermunka közben. 1953-ben kitört egy lázadás is a II. munkatáborban a rossz körülmények miatt, amit úgy toroltak meg, hogy az egész tábort kivégezte (az őrökkel együtt). A munkatábor egyébként körülbelül 1979-ig üzemelt, de az erre vonatkozó adatok még mindig titkosak.

Lengyel József író-költő így írt egyik novellájában (itt raboskodott): "hogy liszteszsákot, sok hordó sózott halat, húst és más élelmiszert, kondérokat, edényeket, takarókat, ruhaneműt és kenyeret úgy hoztak a sofőrök, hogy a teherautók személyzete több kilométernyire a tábortól dobták le az élelmiszert tartalmazó zsákokat a hóba, amikért vattával kitömött elhasznált autókerekek gumijából készített óriási cipőinkben kellett elbandukolnunk"

Dr. Irányi Béla, magyar orvos, aki a norilszk-i gulág rabja volt szintén, ezt írta: „A bányában az állandó fagy hőmérséklete uralkodott, de ez lényegesen kellemesebb volt, mint a felszíni, szeles időjárás. Az örök hó hazájában nagyon sajnáltam, hogy gyermekkorom kedves látványát, a hópihék szállingózását itt elsöpörte az állandó szél. Az erős szélben a foglyok ötösével összekapaszkodva, szorosan fölzárkózva, belehajolva a szélbe, lehajtott fejjel, kaukázusi fej és vállvédőbe csavarva lépegettek előre, hogy a szélvihar el ne söpörje őket. Mindenki örült, ha baj nélkül elérték a kaput. A purga nevű szélvésznek van egy különlegesen veszélyes fajtája, a fekete purga, amikor a kinyújtott karon a kezet sem látni, annyi hó van a levegőben. Tájékozódni nem lehet, még barakktól barakkig sem találtuk a célt. Egyszer a 60 tonnás vasúti vagont is fölborította.”



További oldalak Norliszkról (magyar nyelvűek):
Az orosz Mordor
A világ egyik legbizarrabb városa Szibériában

az első ház Norliszkban - a neve "Első Ház" :))




















2012. július 22., vasárnap

Katonaság - Union Shield 2011 (Щит Союза 2011)


Az Union Shield 2011 Orosz-Fehérorosz harcászati bemutatót 2011. Szeptember 16 és 22 között tartották különböző helyeken (pl Ukrajna, Oroszország, Khazasztán, stb.).

Nagy része a feladatoknak stratégiai-taktikai volt, és ezek a képek a FÁK légvédelmi bemutatóján készültek.

Képek és szöveg forrása + még több képért: Link

















2012. július 21., szombat

Katonaság - A 6. harckocsidandár


A 6. harckocsidandárt 1942-ben, Moszkvai Régió állomásán alapították. Elég sokféle tankjuk és eszközük  van.

A használatban lévő T-80BV tankok már elég régiek, de vannak itt T80-sok is, amiket szintén nem vontak még vissza a zászlóaljból. Található itt BREM-1-es is, ami egy páncélozott műszaki vontató, vagy BMP-2esek is, amik gyalogsági harcjárművek. Van itt még 2K22 Tanguszka (egy önjáró légvédelmi jármű), 2F77M töltő autó, R-145 BM Csajka, parancsnoki modul (persze kerekekkel), RKhM-4-es vegyi felderítőjármű, BMO-T vagy épp KAMAZ.
A dandár elég "kényelmesen" élhet, hiszen a felállított táboraikban kényelmesen főzhetnek, tusolhatnak, de akár TV-t is nézhetnek! Persze különböző szimulátorok is a rendelkezésükre állnak (pl. lövés-szimulátorok).
Ezzel ellentétben, a dandár nem rendelkezik golyóálló mellénnyel és sisakkal még!

A T80-as tankok többek között részt vettek a 2011-es Orosz-Fehérorosz hadgyakorlaton is, az Union Shielden (erről majd azt hiszem holnap bővebben is beszélünk :))) ).

Rendszeresen tartanak katonai gyakorlatokat (ezek persze államtitkok, keveset tudni róluk), melyeket néha a katonák sokalnak is. Elég sokféle feladatot végeznek ilyenkor, például egy tankot felvezetnek egy trailerre, árkot ásnak, folyókon kelnek át, néha úszó hidat építenek ehhez a feladathoz. De az itteni katonák tudnak légvédelmi automata gépágyúval is lőni.

Megjegyzés: Szóljon bátran bárki nyugodtan, ha hülyeség írtam, fordítás alapján dolgoztam, és lehetséges hogy nem mindent sikerül perfektül lefordítani ^^"...

Képek és szöveg forrása és még több képért: Link