2013. október 17., csütörtök

Film - A cigánytábor az égbe megy (Табор уходит в небо - Tabor ukhodit v nebo)

"Ne imádd a pénzt - mert megcsal. 
Ne imádd a nőt - mert megcsal. 
A legrészegítőbb ital a szabadság."


A teljes film magyarul

Színes, szovjet/orosz filmdráma, 1976, 100 perc 
Gyártó: Moszfilm
rendezte: Emil Loteanu,
a forgatókönyvet Emil Loteanu, Makszim Gorkij Makar Csudra (Макар Чудра) című műve alapján írta.
Főszereplői:
Grigore Grigoriu (Loiko Zobar)
Szvetlana Toma (Radda)
Barasbi Mulajev (Makar Chudra)
Ion Szandri Skurja (Szilágyi)
A mellékszereplők és statiszták a moszkvai cigány színház, a "Romen" tagjai.
A filmért a 1976-os San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Kagyló-díjat kapott Emil Lotjanu.
A Szovjetúnió legnézettebb filmje volt - 1976-ban 64,9 millió jegy kelt el rá. 


A történet 
A történet visszarepít bennünket a 20. század eleji Besszarábiába (ma Moldova része), az akkori Osztrák-Magyar Monarchia részére. Itt ismerkedhetünk meg Zobarral, a lótolvajjal, aki még attól se riad vissza, ha a császár katonáitól lopja el a lovakat.
Emiatt nem is csodálkozhatunk, hogy összetűzésbe kerül "csapatával" a törvénnyel. Az összetűzésben több társát is elveszíti, illetve Zobar is megsérül. Szerencséjére ekkor találkozik a szép Radda-val, aki segít rajta és elmondja hogy Galíciából jött a táborával. A lány ahogy jött, úgy ment is, észrevétlenül, Zobar pedig visszatér családja táborába, de csak hogy ajándékot vigyen testvérének és beszéljen apjával, aki le akarja beszélni "hivatásáról", de Zobar azt feleli neki, hogy nem teheti.
Loiko ezután elmegy szerelméhez, Juliskához, egy moldvai lányhoz, de a férfi fejében Radda jár. A helyi vásárban összeismerkedik a szintén Galíciából érkezett Bucsával, aki már ismeri a férfi hírét, ezért meg is hívja a táborába.
Radda közben összeismerkedik Szilágy Antal úrral, akit a lány rögtön megbabonáz. A férfi meg meg is kocsikáztatja a "roma csajokat", ezzel természetesen a nyugodt kisvároskában nem kevés botrányt váltanak ki. Szilágy meg is hívja magához a lányt, de Radda megmondja neki, hogy nem kíván cseléd lenni.
Közben Zobar megérkezik a táborba, ahol nagy örömmel fogadják. Természetesen a férfi találkozik a táborban Raddával. Zobar megigéri a lánynak, hogy lop neki egy fehér lovat, amit hamarosan meg is talál - ám mikor visszatérnek a táborba, annak már csak a hűlt helyét találják. Zobar elköszön cimboráitól, hogy utánuk menjen, de a hatóság utoléri és letartóztatják, hogy majd felkössék.
Szilágyi közben a táborba tér, és egy gyönyörű ruhát ad Raddának, apjától pedig elkéri a lányt, de Radda nem adja el magát szép ruháért. A férfi persze nem adja fel, harmadszor is megkéri a lány kezét, aki ismét kikosarazza, Szilágyi erre megátkozza.
Zobar akasztására készülnek, aki halála előtt fütyülni kezd, mire hűséges lova jelenik meg, így az utolsó pillanatban a férfi megszökik. Miután eltemeti a szöktetésekor elhunyt társát, Zobar ismét a tábor - vagyis inkább Radda - felé veszi útját. Mikor odaér, Chudrával levereti láncait, majd a fehér lovat átadja a lánynak.
Szerelmük végre kiteljesedhet, ám Radda az együtt töltött éjszaka után táborával Bukonivába megy, ahol telelnek.
Zobar utánuk megy, hogy feleségül vegye a lányt. Mulatozásba viszi az egész tábort, ám a történet nem lehet happy end. Mivel Radda arra kényszeríti a férfit, hogy hajoljon földig előtte, Zobar szíven szúrja a lányt. Radda apja erre dühében leszúrja a férfit, és a szerelmesek egymás mellé hullanak holtak.
A film egyébként tele van zenés-táncos jelenetekkel, így aki nem igazán kedveli a roma dallamokat és egy ilyen mulatozás hangulatát, nem igazán fogja élvezni a film által nyújtott élményt.

Képek a filmből

A film borítója

Radda és a "roma csajok"

Radda és Zobar

Radda nem veti meg a pipázást

Radda megmenti Zobar életét

Vonul a tábor 

Radda táncol

Zobar

Radda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése