2012. január 28., szombat

Film - Hableány (Pусалка - Ruszalka)

"Balerína vagyok!"

A teljes film magyarul

Színes, orosz film, 2007, 100 perc
gyártó: Central Partnership/Централ Партнершип
rendezte: Anna Melikian
a forgatókönyvet Anna Melikian írta, Natalja Nazorova közreműködésével
Főszereplői:
Mása Salajeva (Alisza Titova)
Jevgenyij Ciganov (Alekszandr Viktorovics "Szása")
Marija Szokova (Alisza anyja)
Násztya Doncova (a fiatal Alisza)
Irina Szkrinicsenko (Rita, Szása barátnője)
Sundance Filmfesztivál (2008) - Legjobb rendező: Anna Melikian
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2008) - FIPRESCI-díj jelölés: Anna Melikian
Sundance Filmfesztivál (2008) - Zsűri Nagydíja jelölés: Anna Melikian
A film fő mondanivalója: nem mindig minden alakulhat az akaratunk szerint, és nem lehet minden film vége happy end. 
Nagyon sok helyen láttam, hogy a filmet vígjátékként tüntették fel - DE! ez nem vígjáték, hanem dráma.

A történet:
Alisza a tengerparton él édesanyjával és nagymamájával, és az a különleges képessége, hogy képes valóra váltani akaratát. Mint minden nem kívánt gyermeket, őt is érdekli, hogy ki az édesapja, és hogy mikor fog hozzájuk visszatérni - gyakran ki is szalad figyelni a matrózokat, és várja, hogy édesapja visszatérjen hozzájuk. Alisza, mint minden kislány, szeretne balerina lenni - ám édesanyja, mint sok más törekvését is - ezt hamar letöri, helyette beadja a kórusba, ám a kislány nem adja fel álmát. Helyette egy álomvilágba menekül.
Egy nap egy idegen matróz jelenik meg a háznál, szállást kér, és Alisza anyja kicsit közelebbről is megismerkedik vele. A kislány rájuk nyit, és annyit mondd: "Áruló vagy, hogy dögölnél meg!" - majd a kislány gyufát keres és felgyullad a házuk. A tűzben senki sem sérül meg. Alisza a tűz után aggódva kérdezi ismét anyját - mikor tér vissza apja? Anyja ekkor közli vele a rideg valóságot - hiába várja apját, ő soha nem fog visszatérni hozzájuk. Alisza pedig megfenyegeti anyját, hogy mindent el fog mondani a visszatérő apjának róla.
Alisza ezután sokáig nem szólal meg, de továbbra is jár a kóruspróbákra, ahol senkinek sem tűnt fel, hogy a lány egy szót sem szól - pont ellenkezőleg, a karvezető megdicséri a lányt, hogy egyre ügyesebb. Mivel nem hajlandó megszólalni, egy kisegítőiskolába kerül, ahol a legjobb szórakozása egy beteg fiúval együtt hogy az akaratukkal lepotyogtatják az almákat egy fáról.
Aliszának újabb vágya támad - el akar utazni. Hamarosan Moszkva felé tartanak egy vonaton, ahol egy hatalmas panelba költöznek be - "Amikor az embernek nincs hová mennie, akkor Moszkvába megy". Itt a lány nagy nehezen talál egy testhez álló munkát, sok keresgélés után - "telefonként" járja a várost, ahonnan megfigyeli a városi életet és annak minden mocskát.
Kedvet kap tanulni is, és le is tesz két vizsgát - ám végül nem akasztják ki a nevét. Megismerkedik Misával, akit szintén nem vettek fel, és a fiú megkörnyékezi a lányt. Alisza ekkor azt kívánja, hogy hadd tanuljon; végül behívják és közlik vele, hogy egy tanuló, aki felvételt nyert, halálos autóbalesetet szenvedett. Misa emiatt elnevezi a lányt varázslónak. Alisza megfogadja, hogy többé nem fog kívánni, Misa pedig felhívja magához, és ismét megkörnyékezi a lányt, de Alisza szó nélkül elmegy onnan.
Alisza első születésnapja Moszkvában - a lány épp egy futballhuligánok általi randalírozásba csöppen, és áldozatul is esik. Ennek a munkahelyén nem örülnek, így a főnöke közli vele - vagy egy hónapig ingyen dolgozik vagy kifizet ezer rubelt, addig is magánál tartja a lány igazolványát. A lány mérgesen megy haza, ahol édesanyja egy ajándékot ad át neki - egy melltartót, ami sokkal nagyobb mint a lány mérete. Alisza depressziótól vezérelve megy ki a Moszkva-folyóhoz, és az egyik híd közepén megáll. Épp ugrana be, amikor is egy férfi szó nélkül megy el mellette, és azzal a lendülettel a folyóba is ugrik. Alisza pedig utána, és kimenti a férfit, akinek másnap a lakásán ébred - a férfinek köszönhetően a lány pedig beleszeret és újra beszélni kezd.
Alexandr, vagyis Szása, takarítónői állást ajánl a lánynak, aki ezt boldogan el is fogadja. Alexandrról kiderül, hogy imádja az aranyhalát, és a hold felszínével kereskedik. A férfi ad a lánynak ezer rubelt, a lány pedig megy és beolvas a főnökének - ám véletlen kidobja a pénzt is, folytatnia kell munkáját.
Egy nap úgy dönt, hogy befesti a haját zöldre - így megy el takarítani Alexandrhoz, akinél épp buli van. Alexandr ismét nekivág a városnak; Alisza pedig akaraterejével ismét megmenti. Telnek-múlnap a napok, Alexandrnál ismét egy buli van - ezen a bulin Alisza megismerkedik Ritával, akivel elszívnak egy-egy mágikus cigit.
Másnap Alisza elkíséri Szását egy reklám-készítésre, ahol a lány felmászik egy mosolyogni nem akaró kisfiú, Kolja, mellé, megkérdezni hogy mi a baj. Közben Alexandr és a fotográfus meglátják a lányt ott fenn, és eldöntik, hogy ő a tökéletes "holdbéli lány", így vele készítenek felvételeket. A sikert egy közös piálással ünneplik meg.
Mikor Alisza legközelebb betér Alexandrhoz, ott találja Ritát - kiderül, hogy a lány a fiú barátnője, aki féltékeny az aranyhalra. Alisza faképnél hagyja a lányt, és sírva bújik bele az új sör-jelmezébe, így járja körbe az esős Moszkvát, végül visszatér Alexandr lakásába, ahol a fiú épp együtt van Ritával. A lány nekik is ugyanazt mondja, mint egykor anyjának; Rita pedig rettentő féltékeny lesz a "sör-maskarás lányra", akinek kulcsa van barátja lakásához. Alisza végül bevásárol, és felmegy Misa lakására; de a fiú visszautasítja, helyette inkább megpróbálja megvigasztalni a lányt, aki végül mégis csak otthon éjszakázik.
Alexandr a reptérre igyekszik, amikor megszólal a telefonja - Alisza hívja, és nagy nehezen lebeszéli a fiút a repülésről; azt hazudja neki, hogy mivel kedd van, a "takarító napja", a nagymamája eljött Alexandr lakására, és meghalt, a fiúnak rögtön vissza kell térnie. Alexandr kelletlenül megy vissza, amikor is meghallja, hogy a gép, amivel repülni akart, összeütközött egy másik géppel. Szása rájön, hogy Alisza az életét mentette meg, így felkerekedik - közben Alisza is boldogan járja a várost, amikor hirtelen elütik és meghal. Alexandr összetalálkozik Ritával, aki azt gondolta hogy a fiú meghalt; és a szerelmes pár újra egymásra talál az utcán...


Képek a filmből:
Alisza az iskolában
"Balerína vagyok"
Szása közli Alisszával, hogy csak pénzért dolgozhat neki
Rita és Szása
a kicsi Alisza
Alisza telefonként és a vele fényképezkedő japán turisták
Alisza zöld hajjal, nagymamájának ruhájában
A moszkvai balettosok, akiket Alisza megles párszor
Alisza és Szása "piálós" bulija
Jó filmezést :) !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése