2012. március 4., vasárnap

Nyikolaj Vasziljevics Gogol (Николай Васильевич Гоголь) - Egy őrült naplója (Записки сумасшедшего)


Nyikolaj Vasziljevics Gogol rövid műve (melyből egyébként színdarab is van és 1835-ben íródott) egy szórakoztató történet egy kis hivatalnokról, Popriscsin-ról aki megőrül.
Repin - Popriscsin
Bár nem vagyok szakértő, de szerintem nagyon szépen vázolja le, hogy hogyan is válhat valaki őrültté - először csak képzelgései, fantáziái lesznek, majd egyre jobban elrugaszkodik a valóságtól - hiszen kezdetben csak kutyákat hall emberi nyelven beszélni, de később sikerül megszereznie a kutyák leveleit is, melyeket el is olvas. A következő lépésben Popriscsin pedig már tudja magáról, hogy Ő a Spanyol király.
Popriscsin egyébként egy kis hivatnok - és a többi orosz műből tudjuk, hogy az ilyen férfiaknak nem volt túl jó életük (gondoljunk csak Gogol másik nagyszerű művére, A köpönyegre, amit ITT el tudunk online olvasni, de a beszt akkor is a könyv!!!), hiszen a monoton munka és a lenézésben volt állandó részük - a monoton feladatvégzés pedig köztudottan személyiségromboló (ezért szokták manapság az ilyen munkákat szellemi fogyatékosokkal végeztetni, ugyanis ők nem veszik észre, hogy újra ugyanazt a feladatot végzik - szomorú, de igaz; a másik "monoton-ellenes" mű pedig Chaplin Modern idők című filmje, ami szintén zseniálisan mutatja be, hogy a monoton munkavégzéstől milyen könnyen becsavarodik az ember!).
Színdarabként, Darvas Ivánnal
A mű egyébként szerintem nagyon szórakoztató, jókat tud rajta mosolyogni az ember, főleg a groteszkségén, és azon hogy Popriscsinnek milyen mulattató képzelgései támadnak - bár ha 1835-ben olvasnám ezt a könyvet minden bizonnyal nem mosolytam volna rajta olyan jót mit most. Bár ki tudja. Lehet. De csakis kínomban. És azért, mert a "civilizált" világban még "van ilyen". 
Egy másik zseniális húzás szerintem az a műben, hogy valóban "napló" - naplószerű bejegyzések vannak benne, melyek fel is vannak dátumozva - eleinte rendesen, majd később az őrület a dátumokba is belefúródik - egyre érthetetlenebbek lesznek, egyre kuszábbak. Szerintem ez az alapja a "hihetőségének"; már látjuk magunk előtt Popriscsint, ahogy ott ül és körmöli a naplóját, melynek lapjai is egyre maszatosabbá, kuszábbá válnak. 

Mindenképp ajánlom :) 
Aki könyvként nem tud esetleg hozzájutni, ITT online el tudja olvasni! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése