2012. április 5., csütörtök

Az orosz nyelv (русский язык) története


Talán nem meglepő, hogy az orosz (régies elnevezésével "nagyorosz nyelv") a legtöbb anyanyelvi beszélővel rendelkező szláv nyelv - több mint 145 millióan beszélik anyanyelvükként! Az orosz nyelv az indoeurópai nyelvek közé tartozik (mint pl. a germán, italikus, kelta nyelvek is; innen feltehetően i.e. az 1-2. évezredben vált ki), azon belül a balti-szláv nyelvek közé soroljuk (~ 6-7. században differenciálódtak), azon belül pedig a szláv nyelvekhez (a másik ág a balti ág, azon belül találhatjuk meg pl. a lett, litván vagy a kihalt óporosz nyelvet is). A szláv nyelveken belül a keleti ághoz/csoporthoz soroljuk (~14-15. században), akár csak a belarusz és ukrán (régiesen a "kisorosz nyelv") nyelvet is (a másik ága a szláv nyelveknek a nyugati ág, ahová pl. a cseh, lengyel, szlovák nyelveket tesszük). 

Az orosz nyelv tagoltsága, nyelvjárásainak száma területéhez képest kicsi (a nyelvjárások ~15-16. században alakulhattak ki). Irodalmi nyelvként a Moszkva környékén beszélt "középorosz" nyelvjárást használják (északi határa Szentpétervártól kezdve Novgorod és Ivanovo városoktól egészen le Nyizsnyij Novogordig és Csebokszáriig, a déli határa Velikije Luki várostól kezdve Moszkvától Penzáig tart; ez a terület femutat mind északi, mind déli nyelvjárási elemeket; nyugaton a hangsúlytalan "o" mindig "o", keleten "a"). Ezen felül még találkozhatunk "északorosz" (a Ladoga-tó vonalától északkeletre Novgorod és Jaroszlavl városoktól egészen Joskar-Oláig; ezt a nyelvjárást jellemzi a hangsúlytalan "o" világos ejtése, a gutturális "g" és a kemény "t"), és délorosz nyelvjárásról is (Velikije Luki és Rjazany városoktól délre Tambovig; itt a hangsúlytalan o-t "a"-nak ejtik, és frikatív "g"-t, valamint lágy "t"-t ejtenek) Oroszország európai részén. 

Az orosz nyelv "térképe" :)

Érdekesség még, hogy léteznek úgynevezett orosz "keveréknyelvek" is. Az orosz nacionalizmus miatt ezek a nyelvek mára már megsemmisültek. 
Szurzsik - ukrán-orosz nyelv keveréke
Transzjanka - fehérorosz-orosz keveréke
norvég-orosz keveréknyelv
Kjahta-orosz - kínai és orosz nyelv keveréke
Egyetlen olyan keveréknyelv van, amit még ma is használnak - ez a nyelv a "rusinol", ami a kubai spanyol nyelv és az orosz nyelv keveréke. Németországban az orosz nyelvű bevándorlók egy része által alakult ki a németországi orosz keveréknyelv, ami nem tévesztendő össze az Oroszországban élő németek által beszélt nyelvvel.

Legkorábbi orosz nyelvemlékek (ezek egyházi szláv nyelven íródtak):
11. század - A novgorodi kódex
1056/57 - az Osztromir evangélium

11-15. századból - A nyírfa-oklevelek (берестяные грамоты) - ez ónovgorodi nyelvjárásban íródott

Legrégebbi irodalmi emlékek:
12. század - Ének Igor hadáról (vagy "Igor-ének" – Слово о полку Игорове)
~ 850 - Őskrónika, vagyis a Kijevi Rusz (vagy Kijevi Nagyfejedelemség) első története


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése