2012. április 2., hétfő

A cirill ábécé

Területek, ahol a cirill ábécét használják
(világoszölddel azok a területek, ahol azt is használják)

A fenti térkép is jól mutatja, hogy a cirill ábécé még a mai napig is igen elterjedt, főleg a szláv nyelvek között. Az ábécé története a 9. századig vezethető vissza - úgy tartják ugyanis hogy 860 körül, két testvér (Szent) Cirill és (Szent) Metód elkezdett dolgozni a szláv írásbeliség megalkotásán, III. (Részeges) Mikhaél (840- 867) bizánci császár (842- 867) parancsára.

860 körül Mikhaél császár egy új néppel találta szemben magát - az oroszokkal (jobban mondva akkor még "varégokként" voltak ismertek). Mikhaél meg akarta téríteni őket (hiszen a balkáni szlávokat eddig is próbálta az ortodox hitre téríteni), és felkért két szerzetest - Cirillt és Metódot - hogy lefordítsák a Bibliát. A két testvér Rasztiszlav morva fejedelem országában prédikálni kezdett - közben pedig megalkották a glagolita ábécét (majd egy másik cikkben :) ...) és a cirill ábécét is (vita folyik arról, hogy melyik ábécé volt hamarabb, ráadásul egyesek szerint a cirill ábécét nem is Szent Cirillnek, hanem az egyik tanítványának, Kliment Ohridszkinek köszönhetjük, ráadásul az is vitatott, hogy ez az írás a korábbi létező szláv ábécé csekély módosítása volt-e).

Szent Cirill és Szent Metód 

A legenda szerint azonban a cirill ábécét a két testvérnek köszönhetjük, ők alkották meg az eredetileg 43 betűből álló írást, ami ötvözte az akkori szláv és görög ábécé betűit. Ez az új írásmód ráadásul hamar nagy sikerre tett szert, gyorsan elterjedt - annyira, hogy 885-ben V. István pápa betiltotta. A római pápa tiltása még sem tudta eltiporni a cirill írást - elsőként, a 9. században hivatalossá tették Bulgáriában, egy 44 betűs változatát használták ekkor (ma, 1946 óta, 30 betűs a bolgár ábécé).

Oroszországban hivatalosan, országosan a cirill írást 1708-ban vezették be, mint "orosz polgári írás" (vagyis az "orosz ábécé", ami ma, 1918 óta, 33 betűből áll) - természetesen sok változáson ment keresztül, csökkentek a betűk száma és egy új betű, a "ё" és az "э" is bekerült az ábécébe. (Bővebben majd egy másik cikkben az orosz ábécéről!).

Ma a cirill ábécé sok nyelvnek az alapja, de szinte mindegyik nyelvben csökkentek a betűk száma, illetve kerültek bele még plusz betűk is. Egyébként a cirill írásban a latin betűs írással ellentétben csak ritkán használnak csatolt jeleket vagy pontokat (hangsúlyjel), hanem új betűformát vezettek be. Az óegyházi szláv írás egy sor olyan jelet használt, amelyet a mai írás már nem használ.


1574, egy oldal az Azbukából

Az átírására ("latinizációjára") több módszer is alkalmazható - lehet fonetikusan (ahogy általában mi magyarra írjuk át pl. a neveket), vagy lehet betűhűen is. Érdekesség, hogy a szerb nyelv esetében az átírásra a horvát nyelv latin ábécéje használatos, ahol betűhűen átírhatóak a cirill karakterek latin megfelelőjükre.

A cirill írás napja május 24-én van. Ezen a napon a moszkvai Kreml közelében lévő Szlavjanszkaja téri Cirill és Metód emlékmű tövében virágokat helyeznek el és a templomokban istentiszteleteket tartanak. Bulgáriában május 24. nemzeti ünnep, munkaszüneti nap.

A cirill betűk
А Б В Г Д Е Ж Ѕ Z З И І К Л М Н О П Р С Т Ѹ Ф Х Ѿ Ц Ч Ш Щ Ъ Ꙑ Ь Ѣ Ꙗ Ѥ Ю Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѡ Ѻ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ

A cirill betűk szám megfelelőikkel:
1 - А   2 - В   3 - Г   4 - Д   5 - Є  6 - Ѕ  7 - З  8 - И  9 - Ѳ
10 - І   20 - К  30 - Л   40 - М   50 - Н   60 - Ѯ   70 - Ѻ   80 - П   90 - Ч (Ҁ)
100 - Р   200 - С   300 - Т   400 - Ѵ   500 - Ф   600 - Х   700 - Ѱ    800 - Ѿ   900 - Ц

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése