2012. április 1., vasárnap

Film - A szibériai borbély (Сибирский цирюльник - Szibirszkij cirjulnyik)

"Itt semmit sem lehet csak kicsit, itt mindent nagyon kell csinálni!"


Színes, francia-orosz-olasz-cseh romantikus történelmi film, 1998, 170 perc
Rendező: Nyikita Mihalkov
Forgatókönyvírók: Rustam Ibragimbekov, Rospo Pallenberg, Nyikita Mihalkov
Főszereplői:
Oleg Menysikov (Andrej Tolsztoj)
Julia Ormond (Jane Callahan)
Richard Harris (Douglas McCracken)
Oleg Menshikov (André Tolstoi)
Alekszej Petrenko (Radlov)
Daniel Olbrychski (Kopnovszki)
Vladimir Ilyin (Mokin)
Anna Mihalkova (Dunyasa)
Nyikita Mihalkov (III. Sándor cár)

Film érdekességei:
- A filmet a film végén a készítők „az orosz tiszteknek, hazájuk büszkeségének” ajánlják.
- A történet elején megtudjuk, hogy a „szibériai borbély” az amerikai feltaláló által létrehozott favágó gép neve, és a történet végén kiderül, hogy Andrej Tolsztoj borbély lett (és Szibériában lakik).

Sokat gondolkodtam, hogy szóljak-e erről a filmről. Egyrészt imádom, másrészt gyűlölöm (csakis a története miatt :), meg mert annyira nem szeretem Julia Ormond-ot ^^" ) - ráadásul nem is teljesen orosz film, inkább "international", de a cselekmény fő része Oroszországban játszódik. Kisebb-nagyobb vívódások után úgy döntöttem hogy írok róla, mert szerintem megéri megnézni.

A film maga 1905-ben kezdődik, amikor is Jane levelet ír a katonai táborban lévő fiának, hogy elmondja neki titkát - maga a történet azonban egy hideg, 1885-ös napon kezdődik. Jane egy "üzleti" ügy miatt Oroszországba utazik, apjához, a furcsa feltalálóhoz, hogy segítsen neki pénzt szerezni masinájához, a "Szibériai borbélyhoz", ami valójában egy favágó gépezet.
Jane a vonatúton megismerkedik pár kadéttal, köztük Andrej Tolsztoj-al is. A férfi persze rögtön beleszeret a nőbe, és talán Jane is érez némi vonzalmat iránta, de persze ezt nem mutatja ki túlzottan. Jane amolyan "mindenkivel flörtölő" típus, ráadásul még titkos "feladata" is ezt kívánja tőle.
Közben a nő összeismerkedik Radlov tábornokkal is, a kadétiskola vezetőjével, akit persze szintén elbűvöl. Jane azt reméli, hogy a tábornak majd közelebb juttatja a nagyherceghez, akitől pénzt kell kérnie apja számára. A nő egyre "híresebb" lesz a férfiak körében, ami persze Andrejnek nem tetszik, még párbajozni is képes Jane-ért, amiben meg is sebesül. Jane persze meglátogatja (titokban), amiért csak még kedvesebb lesz a férfinak - főleg, mivel meg is menti őt egy felmondástól.
Közben Jane egyre többet tud meg Oroszországról és az orosz emberekről - rájön, hogy itt "semmit se lehet kicsit csinálni, itt mindent nagyon kell csinálni", megismeri az "Engesztelés napját", orosz finomságokat iszik és eszik.
Ám egy szép napon Radlov tábornok megkéri Andrejt, hogy segítsen neki, hiszen a férfi úgyis jól tud angolul, és neki most egy jó angol tudásúra van szüksége. Andrej egyre idegesebb lesz, mikor kikötnek Jane és apja házánál - hiszen a tábornok azért jött ide, hogy megkérje a nő kezét. Andrej azonban nem tud uralkodni érzéseinek, a tábornok levelét saját szavaival fejezi be. Toljsztoj persze bajba kerül, és épp csak azért nem rúgják ki a tiszti iskolából, mert egyedül ő tudja elénekelni Figaro szerepét, amire már régóta készül az iskola.
Másnap Andrej kimenőt is kap, és részegen megy haza, hogy öngyilkos legyen, hiszen "Mindennek vége" - ám ekkor egy nem várt látogató toppan be - Jane. A nő felfedi az igazat a férfi előtt; valójában nem is a feltaláló lánya, és csak azért van itt hogy pénzt szerezzen. Levetkőzik, és lefekszik Andrej ágyába, azonban a férfi elutasítja őt - miután Jane felöltözik, a férfi hirtelen elájul, Jane pedig bocsánatáért esedezik, aminek szenvedélyes szeretkezés lesz a vége.
A következő jelenetben a kadétok már a Figaro házasságát adja elő. Az előadáson persze ott van Jane és a Nagyherceg is. Az előadás szünetében Andrej meghallja ahogy Radlov tábornok és Jane beszélgetnek; a beszélgetés alatt Jane Andrejt mint "Jelentéktelen kisfiút" említi csak meg, hogy a tábornok szívébe visszalopja magát. Andrej persze elszalad, Jane utána. A férfi egy szobába menekül, majd kimászik az ablakon, Jane ezt pedig nem sejtve "szerelmet vall".
A szünetnek mindjárt vége, Andrejt barátai elkezdik keresni, majd mikor rálelnek erőszakkal viszik vissza. A férfi itt nem tud már szerepére koncentrálni, leugrik a színpadról és egy vonót kikapva egy zenésztől ront Rodlovra. Ezt persze a nagyherceg elleni merényletnek könyvelik el, Rodlovot kitüntetik, Andrejt pedig kényszermunkára ,majd szibériai száműzetésre ítélik. Barátai és Jane is próbálnak a vonatjához eljutni, de csak a kadétoknak sikerül végül némi jelt kapniuk Andrejtől.
Jane pedig, hogy Oroszországban maradhasson, hozzámegy a feltalálóhoz. Nehezen elintézi, hogy ott próbálják ki a találmányt, ahol Andrej lakik. A nő egy szekérrel el is indul megkeresni a férfit, de nem találja otthon - helyette gyermekholmit talál. Rájön, hogy elkésett. A férfi elvette Dunyasát, aki elrejtőzik a nő elől. Jane visszatér Amerikába, de a távolodó szekerét még látja Andrej...
... A film közben ugrál 1885 és 1905 között - a katonai táborban a fiatal férfi (még a film elején) kiteszi Mozart képét. Az őrmestere utasítja hogy vegye le, és mondja azt, hogy "Leszarom Mozartot" - a fiatal katona persze ellenkezik. Büntetésül viselnie kell egész nap a gázálarcot. A tábornoka megnézi, és látja hogy még este se veszi le a gázálarcot, és még mindig nem hajlandó azt mondani, hogy "Leszarom Mozartot", mert "Mozart nagy zeneszerző volt". Este eljátszik neki egy részletet a pianínón...
Az őrmester és a kadét egymás mellett futnak, a kiskatona még mindig gázálarcban. Az őrmester utasítja, hogy mondja ismét hogy leszarja Mozartot, de a férfi csak annyit felel neki: "Mozart nagy zeneszerző, hiszen ön is hallotta", és az őrmester beismeri hogy ez valóban így van. Ekkor arra kéri a kiskatona hogy mondja ki hangosan - az őrmester többször is megteszi, még a szikla szélére is kiáll, hogy a katonai táborban is hallják kijelentését.
Ekkor egy autó dudája szólal meg mögötte - Jane érkezett rajta, fiát, Andrewt keresi. Az őrmester felajánlja neki, hogy mutatja az utat. Mikor beszáll az autóba, egy bekeretezett fényképet talál, amin felismeri hogy egy orosz egyenruhás férfi van - Andrej látható rajta. Jane elmondja az őrmester, hogy a képen látható férfi Andrew apja - így az őrmester már megérti "makacsságát", és "Mozart-szeretetét", hiszen tévesen úgy tudja, hogy Mozart orosz volt. Jane persze kijavítja...
... és miközben az autó előtt fut, Jane fia, Andrew leveszi magáról a gázálarcot, és a filmben először meglátjuk arcát - mely feltűnően hasonlít Andrej Tolsztojéra.

Képek

A kadétok ünnepélyesen felesküdnek a cárra és fiára

Jane leitatja pezsgővel a barátai által kupéjába zárt Andrejt...

... aki ennek köszönhetően a terepgyakorlatról kissé spiccesen jelentkezik be

Az érzelmek kavalkádja - Radlov és Andrej a leánykérőben

Már Amerikában - Jane a táborvezetőnek mondja el kit is lát abban az orosz egyenruhában

Jane és Andrej

Jane a farsangkor

Régi orosz szokás - Farsangi tömegverekedés a jégen

Oleg Menysikov, aki Andrej Tolsztojt és Andrewt is játsza a filmben

A találmány - avagy a Szibériai Borbély 

Radlov és Jane

Toljsztoj és barátai bűntetésből padlót sikál a bál előtt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése