2012. április 2., hétfő

Glagolita ábécé

Egy dalmát kolostor falán lévő glagolita felirat

Az előző bejegyzésben már utaltam erre az ábécére - a legenda ennek a kialakulását is Szent Metódhoz köti. Mint már említettem, a 9. század körül jelent meg ez az ábécé is - egyesek elméletek szerint azonban ez egy "titkosírás" volt.
A glagolita ábécé a szláv ábécék közé tartozik, és 41 betűből áll - ebből 40 önálló egy pedig egy kiegészítő jel.

885-ben Szent Metód meghalt, V. István pápa pedig betiltotta a szláv liturgikus nyelvet. Metód tanítványainak menekülniük kellett, és Borisz-Mihail (852-888) bolgár fejedelem udvarában találtak maguknak menedéket. Évekkel később, már Simeon bolgár cár (893-927) udvarában, Preszlavban komoly irodalmi központ alakult ki. tt alkotott Kliment Ohridszki (†916), majd Konsztantin presbiter és Ioann exarcha - ők Cirill betűtípusát továbbfejlesztve kidolgoztak az új ábécét egy X. századi görög unciális írástípus alapján.  Ez viszonylagos elszigeteltsége miatt megőrizte eredeti kirillica formáját, melyet A. Vaillant kutatásai szerint később megkülönböztetésül róluk neveztek el. A glagolica terminus ugyanis a horvát szerkesztésű egyházi szlávból származik, mivel a horvát (katolikus) papok neve: glagoljasi (a beszél = glagoljati igéből).

 horvát glagolita írás

A glagolita írásnak két változata alakult ki. Az úgynevezett obla glagoljica, mely jelentése "kerek, kerekített" és az uglata vagy hrvatska glagoljica, azaz szögletes illetve horvát glagolita írás. 

Cirill és glagolita írásjelek
Fellelhető köztük pár hasonlóság :)

Lehet hogy csak számomra érdekes, mások számára egyértelmű, de miközben nézegettem a glagolita írásjelek kiejtését, feltűnt, hogy sokat hasonlóan ejtünk ki, mint az orosz ábécé egyes hangjait. Például van "jeri" betű is. Mikor újra elkezdtem az oroszt tanulni, főleg az ábécét ismételni, egyetlen betűre emlékeztem, ez pedig a "Jeri" volt :D ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése