2012. június 22., péntek

Földrajz - A Lénai Kőerdő (ленские столбы - Lenskie stolby)


A Lénai Kőerdő, a Yakutsk/Jakutszki kőfák, vagy a Lénai Kőoszlopok, egyszerre Oroszország egyik leglélegzetelállítóbb és legnehezebben megközelíthető látványossága, ami nem csak lenyügőző látványt nyújt, de sok információs is nyújt világunkról, hiszen rengeteg fosszíliát találhatunk itt, akár a földi élet kezdetének idejéből is - de sok más emlék is kerül elő innen, mint mamutok, bölények, gyapjas orrszarvú leletek. A megközelítése nem egy egyszerű feladat, hiszen Szibéria egy olyan részén található meg, ahová még nem ért el a civilizáció keze, és körülbelül 4 napnyi utazásra található meg Moszkvától. Ha ideértél, akkor fegyveres helyiekkel találkozhatsz, akik szívesen elvisznek a Lénai Kőoszlopokhoz - mindösszesen 114500 magyar forintnak megfelelő összegért ( 500 USD-ért). A hajóút 3 napig tart, de ha az ember ideér, akkor minden kellemetlenséget elfelejt.

Hatalmas kőoszlopok emelkednek ki a földből egészen az égig, mintha csak idővel megfagyott óriások volnának - igazán egyedi látványt nyújtva így. Az oszlopok összeköttetésben állnak egymással és 10 km hosszan nyúlnak el a folyó mellett. A Google Map-on megtekinthető ITT , vagy az alábbi képek segítségével mi magunk is megtapasztalhatjuk valamennyire ezt a szépséget :) !

Kieg: 2012-ben az UNESCO Világörökség részévé váltak a Lénai kősziklák.


Egy helyi úr egy helyben kifogott hallal








Képek és szöveg forrása: English Russia

4 megjegyzés:

  1. Hűűűűűűűű, ez nem semmi! Nem is tudtam, hogy ilyen létezik!

    VálaszTörlés
  2. Felülről a 4. kép nem onnan van, jártam a Léna pilléreinél, azon a képen egy trópusi karszt képződmény van. Amúgy a Föld egyik legszebb és legvadabb helye!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. értem, és köszönöm, töröltem is a képet! Szerencsés vagy, hogy már járhattál itt, irigykedem :) ...

      Törlés