2012. augusztus 12., vasárnap

Orosz irodai szokások

Ismét ráleltem egy különleges, érdekes cikkre, muszáj volt megosztanom veletek :))) 


"Irodai csemegézés elsősorban multirabszolgák és egyéb irodai dolgozók számára.

Munkám során alkalmasint különböző irodákba szoktam eljutni, és bizony felfedeztem néhány apró különbséget a magyar és az orosz irodai szokások között. Alapjában véve a vállalati kultúra nem sokban különbözik (pláne multiknál, ahol gyakorlatilag ugyanarról a cégről van szó, csak egy másik irodáról), de azért akad némi különbség. Íme:

-Váltócipő használata „kötelező”. Télen-nyáron mindig mindenki váltócipőt használ, az irodába beérve rögtön váltanak. Sőt, aki éppenséggel csak egy tárgyalásra érkezik valahová autóval, alkalmasint az is gyorsan átugrik a tisztábbikba.

-Nemek aránya. Alsóbb szinteken sokkal több a női irodai alkalmazott; felsőbb vezetői szinten viszont kevesebb a nő, mint otthon. Persze példának okáért a főkönyvelőség Oroszországba is tipikusan „női munka”, de azért szembetűnő a különbség.

-Tekintély-elv. A vezetők a legtöbb helyen sokkal inkább tartják a távolságot magyar kollégáikhoz képest. A másik meg az, hogy otthon jobban érzem azt, hogy a vezetők munkatársként kezelik a beosztottakat, míg Moszkvában erősebben érezhető az alá-föle rendeltségi viszony. (Szinte hallom, ahogy egységesen hördülnek fel azon olvasók, akiknek kimondottan hülye a főnökük, de csak azzal tudom nyugtatni őket, hogy ha Moszkvába disszidálnának, még a jelenleginél is rosszabbul járhatnának.)

-Származás. Míg az utcán szembetűnő a különböző nációk jelenlététe, addig az irodákban szinte kizárólag oroszok dolgoznak. (A jellemzően tadzsik takarító személyzetet leszámítva)

-Emeletek számozása. Az orosz épületeknél a számozás el van csúszva eggyel, a földszint az első, az első emeletet második emeletnek hívják és így tovább. Eleinte megtévesztő tud lenni, és az az érdekes, hogy esetleges hazalátogatásaimkor az európai rendszer miatt vagyok megzavarodva néhány napig.


-Öltözködés. A nagyobb irodákban nagyon adnak az öltözködésre. A férfiak minimum ingben-nyakkendőben járnak dolgozni. Sőt, ezt olyan ízléssel teszik, hogy néha kimondottan rosszul öltözöttnek érzem magamat mellettük. A hölgyek meg az irodában mindig csinosan öltöznek fel. Néha gondjaim is vannak a hivatalos feladatokra való koncentrálással emiatt. (Élesebb szemű olvasóknak feltűnhet az illusztrációként használt fénykép ezzel ellentétes tartalma, de az a kép kicsi irodában készült) (Kieg: az ez feletti képről van szó)

-Tükör. A fentiekben leírtakkal összefüggésben, a legtöbb irodában több tükör is lóg a falon.

-Csokoládé. Ha közös tortázás van, vagy valahonnan közös potya kaja érkezik, akkor testvériesen megosztoznak rajta. De míg otthon azt tapasztaltam, ha valaki magának vesz csokoládét, akkor automatikusan körbekínálja legalább a közvetlen környezetét, addig ez Oroszországban nem szokás, sőt, ha esetleg én kínálom körbe a magamét, akkor nem szokták elfogadni, és fura szemekkel néznek rám.

-Születésnap. Moszkvában nem lehet megúszni, hogy intézményes fel ne köszöntsenek, ha éppen esedékes.

-Lift. Ez az egyik legkellemesebb szokás, hogy az idegenek nem köszönnek egymásnak a liftben. Lehet, hogy én vagyok a paraszt (na jó, TÉNYLEG paraszt vagyok, de ez most mellékes) de én mindig azon dilemmázok otthon, hogy köszönjek-e vagy sem, itt viszont nincsen ilyen problémám."


Kieg.: Ez főleg a moszkvai irodákra jellemző :) ... 


Szöveg forrása: LINK
Képek forrása: Google, Link

2 megjegyzés: