2012. július 20., péntek

Városok - Novoszibirszk (Новосибирск)


Novoszibirszk Oroszország harmadik legnagyobb városa (Moszkva és Szentpétervár után), illetve Szibéria legnagyobb városa.

Az Ob folyó partján fekszik.

1893-ban alapították a várost, 1903-ban kapta meg a városi jogokat. 1896 és 1925 között II. Miklós cár tiszteletére Novonyikolajevszk-nek nevezték. Az 1917-es Októberi forradalom után ez volt a bolsevik hatalom központja. 1925-ben átkeresztelték Noboszibirszknek, és innentől lendült fel a város tudományos élete is, itt alakult meg szintén ebben az évben a Szibéria tanulmányozását célzó tudományos társaság.

A Második Világháború során több üzemet is evakuáltak ide, ami fellendítette a város iparát és nőtt ettől a lakosság száma is - körülbelül 50 üzem került ide. A hadipar is jelentős volt, a II. Világháborúban kb. 16 ezer repülőgép került ki innen.

Itt található az Oroszország közepét jelző kápolna.

Az éghajlat itt nedves kontinentális - meleg nyarak és súlyos hidegek jellemzőek itt. Nyaranta jellemzőek a heves esőzések, bár a napok többsége napos, bár ritkán a hőmérséklet - 40°C fog alá is csökkenhet, bár ez nem fordul elő minden évben.

Képek forrása és még több képért: Link














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése