2012. július 7., szombat

Az orosz KRESZ - avagy hogyan vezessünk Oroszországban?

Hogy ne csak mindig a múltkor meg az örökségekről beszéljünk, gondoltam hozok egy kis "frissességet" is - némi ténnyel és némi viccel. Persze most nem írom le az összes KRESZ-szabályt, hanem csak kiemelve 1-1 érdekesebb dolgot.

Az ihletadó-videó :)


Természetesen aki Oroszországban vezetni szeretne, annak rendelkeznie kell egy nemzetközi gépjárművezetői engedéllyel (jogsival), és az autót is biztosítani kell.

Az autópályán a sebességkorlát 110 km/h.

Az utak állapota országszerte változó. Ez így volt leírva "tényként", de nekem amolyan "nesze semmi, fogd meg jól".

A nagyobb utakon kamerák vannak elhelyezve. Ezek ellen a gyakran különböző fényvisszaverő technikákkal "védekeznek" (pl. rácsok, fényvisszaverő felületek, stb.), de emiatt akár 500 rubel büntetést is fizethetünk (kb 3500 HUF - ez sok ahhoz képest, hogy korábban ez csak 100 rubel volt, ami kb 700 HUF-nak felel meg; viszonyításképp egy átlagos orosz havonta 24400 rubelt, vagyis kb. 170000 HUF-ot keres ).5000 rubel lehet a büntetése annak (kb. 35000 HUF ) akik a szembejövő sávot használják előzésre - ha ezt kamera rögzítette. Ha rendőr volt a szemtanú akkor 6 hónapig elvehetik a jogosítványunkat.

A szélvédőknek legalább a fény 75%-át kell átereszteniük, míg az oldalsó ablakoknak legalább 70%-át. Aki ennél sötétebb üveget tetet az autójára az 500 rubeles bírságot kaphat (kb. 3500 HUF ).

Elveszik attól a jogosítványt, aki egyirányú utcába hajt be, forgalommal szembe.

A megengedett alkoholmennyiség 0,3 g/l (Európaszerte ez a szám 0,5 g/l).Oda kell figyelnünk az autóállapotára, mert könnyen lekerülhet egy szabálysértés miatt róla a rendszám - vagy akár akkor is ha az autónk túl hangos.

A szabálysértőket levélben értesítik - és akkor számítanak csak szabálysértőknek amíg alá nem írják hogy átvették a levelet.

Akit esetleg érdekel, akkor erre a LINK-re kattintva egy orosz vezető-szimulátor tesztjét olvashatja, magyar nyelven persze.


2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon odab*sz ez az utolsó kép!:):):):) HILARIOUS!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, igen. Ha én ott lettem volna, tuti én is továbbmegyek inkább mint dugózok :D ...

      Törlés