2012. július 6., péntek

Vodka - во́дка

Szinte már-már ciki, hogy még nem írtam erről a nagyszerű italról! Most pótoljuk :)

Különböző orosz vodkák 

Hagyományosan az emberek csak kétféle vodkát különböztetnek meg - az orosz és a lengyel vodkát, melyről Pablo Picasso azt mondta: "...az elmúlt fél évszázad három legnagyszerűbb dolga a blues, a kubizmus és a lengyel vodka." :); valójában a "nem-orosz, nem-lengyel" vodkák tárháza is hatalmas; létezik ukrán vodka, szerb vodka, finn vodka, új-zélandi vodka, holland vodka, magyar vodka, stb, stb, napestig sorolhatnánk.

Mi most szomorú módon csak az oroszra fogunk koncentrálni.

A vodka hagyományosan színtelen, általában 30-70% alkoholtartalmú (az orosz standard a 40%-ék), gabonából vagy burgonyából készülő égetett szesz, ízanyagokat csak nyomokban tartalmaz, emiatt sokszor használják koktélalapul. Az orosz és a lengyelt egy dolog különbözteti meg - míg a lengyel vodkákat ízesítik, míg az oroszt nem. Az íztelenséget egyébként az adja, hogy a gyártási folyamat során különböző szűréseket végeznek, többek között aktív szénnel is megszűrik a vodkát, bár a hagyományos módszer ennek pont az ellentéte - a vodkát precízebben lepárolják és minimálisan szűrik, így elnyer egy egyedi ízt. Az, hogy milyen magas alkoholtartalmú függ attól is hogy hányszor párolták le - így előfordulhat az is, hogy több párlat után egy 90 fok feletti italt kapunk, amit természetesen vízzel hígítanak fel.


A vodka eredete kérdéses - vannak, akik szerint lengyel vagy épp német eredetű, de persze az orosz eredet sincs kizárva. Annyi bizonyos csupán, hogy a 13. században bukkant fel, mint gyógyszer - gyógyfüvekkel ízesítették. Oroszországi megjelenését a történészek 1446 és 1478 közé teszik. Hagyományosan árpából készítették, nevét pedig a voda (vagyis víz) szó után kapta, egy kicsinyító jelzővel ellátva - tehát magyarra fordítva "vizecske". Hallottam olyan elméletet is, hogy valójában két szó összevonása és jelentése "az életet adó víz".

A vodkát 1866-ig jellemzően 38,8 fokosra készítették, de egy adózási rendelet miatt 1866 után 40 fokra emelték. 1894-ben az oroszok állami monopóliumot vezettek be a vodka gyártására és kereskedelmére - ez szigorú gyártási szabályokat hozott be a vodkagyártásba, és pont ezek a szabályok miatt vált lehetővé hogy meghódítsa az orosz vodka a világot, hiszen így biztosították tisztaságát és a minőséget. 1914 és '28 között megszűnt a vodkagyártás, ugyanis általános szesztilalmat vezettek be. A Második Világháborúig főleg exportra készült vodka, de a háború után ismét fellendült a vodkagyártás. 1992-ben létrehoztak még egy törvényt a vodkagyártás miatt, amit egy év múlva vissza is vontak - azóta a vodkagyártók az 1894-es törvényeknek megfelelően készítik vodkájukat.

A vodkát természetesen főleg nagyobb étkezésekkor fogyasztották, ráadásul hagyományosan 1 dl vodkát töltöttek ki a poharukba, mára ezeket felváltották a 4 cl-es poharak. Iváskor a lélegzetet visszatartjuk és egyben döntjük le a szobahőmérsékletű italt (egy vodkagyártó cég szerint a vodkának árt a hűtés). Oroszországban ( és Lengyelországban is ) a társaság nélküli vodkaivást az alkoholizmus jelének tekintik.


Egy elterjedt orosz mítosz szerint a periódusos rendszer névadó-alkotójának köszönhető a klasszikus orosz vodka receptje és alkoholfoka is, melyet arra alapoznak, hogy Mengyelejev az alkohol és víz közt lejátszódó reakciókból írta doktori disszertációját. A valóságban azonban legfeljebb annyi köze lehetett a szabványok kidolgozásához, hogy a munkáit esetleg felhasználhatta a bizottság munka közben.

Egy másik mítosz szerint a vodka megvéd a sugárzástól - az anekdota szerint ugyanis a csernobili robbanás után elsőként kiérkező munkások (akiken nem volt megfelelő védőöltözék) között volt egy, aki az indulás előtt picit "bevodkázott". Természetesen ő is ment társaival, ám a legenda úgy tartja, hogy míg szegény társai kínok között haltak meg, addig ő megúszta egy másnapi fejfájással.


Kolozsvári orvosok bebizonyították, hogy a vodka kitűnő a szívrendszeri panaszok gyógyítására. A felfedezés a kolozsvári Rehabilitációs Kórház orvos-csoportjának köszönhető. Rájöttek ugyanis, hogy az általuk használt alkoholt tartalmazó gyógyszert fel lehet cserélni kisebb mennyiségű természetes alkoholra. A kezelést már elkezdték, de a betegek egy része érthetetlen módon gyanakvással fogadta az új gyógymódot. Érdemes kipróbálni, de jó ha tudjuk, hogy az ilyen jellegű problémák orvoslására fogyasztott vodkát csakis orvos által előírt adagonként lehet fogyasztani.

Orosz vodkamárkák: Russian Standard, Old Russia Vodka, Baltiyskaya, Beluga vodka, Gzhelka, Krepkaya, Cristall, Kalinka, Kristal, Kauffman, Kubanskaya, Limonnaya, Moskovskaya, Okhotnichya, Permskaya, Pertsovka, Psenyicsnaja, Putyinka, Rodnik, Russkaya, Starka, Stolichnaya, Stolovaya, Sibirskaya, Smirnov, Yubileynaya, Flagman.


vodka.lap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése