2012. július 19., csütörtök

Városok - Jekatyerinburg (Екатеринбург)


Jekatyerinburg Oroszország 4. legnagyobb városa (Moszkva, Szentpétervár és Novoszibirszk előzi meg) - 1,35 millió ember él itt, és olyan emberek születtek itt, mint Borisz Jelcin (Борис Николаевич Ельцин), Alekszandr Malinyin (Александр Малинин) vagy Pavel Valerjevics Dacjuk (Павел Валерьевич Дацюк).

A város Oroszország ázsiai részén található (a város Nyugati részén találkozik Európa és Ázsia), és az Iszety partján terül el.

1723-ban I. Nagy Péter rendelete értelmében a város helyén vasfeldolgozó üzemeket létesítettek (a város születésnapjának november 28-át tartják, akkor kezdte el ugyanis 1723-ban az első üzem működését). Ekkor nevezték el a települést Jekatyerinburgnak, I. Katalin cárnő tiszteletére. A várost tartják az uráli iparvidék bölcsőjének. 1725-ben alapítottak itt egy pénzverő üzemet, és itt verték az Oroszország pénzét, majd' 200 éven át, egészen az Októberi forradalomig, tehát 1917-ig.

Az Októberi forradalom után itt tartották fogva II. Miklós cárt és családját, illetve itt is végezték ki őket.

1924-ben a város felvette a Szverdlovszk nevet, Jakov Mihajlovics Szverdlov tiszteletére, aki 1917-ben jelentős szerepet játszott a bolsevik mozgalomban. 1991-ben a városi duma képviselői visszaállították eredeti nevét.

A szovjet időkben "zárt város" volt, ugyanis hadipari központ, nem volt látogatható. 1979-ben 68 helyi lakos halt meg tüdő-eredetű lépfene-fertőzésben, mert elromlott egy katonai termelőüzem levegőszűrő berendezése (a városban ugyanis minden bizonnyal biofegyvert állítottak elő).

A helyi tömegközlekedés viszonylag fejlett - 100 autóbuszvonal, 24 villamosvonal és fejlett trolibuszhálózat található itt, azonban az itteni metro Oroszország legrövidebb metroja - mindössze 7 állomással rendelkezik, de ez köti össze a belvárost és a város ipari területét, az Uralmast.

Képek forrása és még több képért: Link
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése