2012. július 4., szerda

Elhagyatott városok - Kadykchan (Кадыкчан)"Kadykchan a sok kicsi város közül az egyik volt a Szovjetunióban, amelyik az unió szétbomlása után elnéptelenedett. A lakosokat kényszerítették, hogy folyóvízzel ellátott, iskolával és kórházzal rendelkező városba költözzenek: az állam egy két hetes időszakra ki is telepítette őket, s egy másik városba mentek. Az egykori 12 ezer ember ónbányavárosa elhagyatottá vált. A várost egyébként Prypiat-hoz hasonlóan hirtelen hagyták el, szóval ha manapság ellátogatsz oda, öregedő játékokat, könyveket és más holmikat találnál ott."


Kieg: A "Kadykchan" egyébként "Halál-völgyet" jelent, ami egyesek szerint a néha kiáradó föld alatti tavakról, mások szerint a helyiek elátkozottnak tartották ezt a helyet magas szén-dioxid tartalma miatt. A város természetesen az ipat - jobban mondva a szénbányászat miatt népesedett be, és 1943 után nem sokkal a városban több mint hatezren éltek. Elég gazdag várossá vált, volt itt minden, ami szem-szájnak ingere; stadion, jégpálya, jól felszerelt iskola, medence, mosoda, stb.
Az elnéptelenedéshez ahogy a fenti szöveg is mondja, a Szovjetúnió felbomlása vezetett - a város kezdett elszegényedni, egyre kevesebb volt az élelmiszer és a pénz, majd az i-re a pontot egy 1996-os bányarobbanás tette, amiben egy ember meg is halt, a bányacég pedig bezárt - több ezer ember pedig munkanélkülivé vált.

Szöveg forrása: Link 
Képek forrása: Google
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése