2012. július 16., hétfő

Mi számít orosznak?


A történelem folyamán határok, államok változtak, vagy épp tűntek el. Ezért nem kis kérdés az, hogy mi is számít "orosz"-nak. 
A hasonló témájú oldalaknak ez szintén egy fejfájós rész, ahogy én észrevettem, hiszen az ember nehezen dönt egy ilyen kérdésről. Sokszor futok bele olyan oroszokról szóló oldalakba, ahol van szó ukrán vagy épp szerb dolgokról is. Én is sokszor futottam bele dolgokba, amikről szerettem volna írni, de végül nem tettem meg, mert kiderült, hogy nem teljesen orosz, hanem helyette grúz, ukrán, stb. Érdekelne ezért a ti véleményetek, hogy nálatok mi fér bele ebbe a témába.

Elég hülyén kellett megfogalmaznom a dolgokat, ezért elnézést kérek :S , de sajnos a hely korlátozott.

A kérdés tehát adott - nektek mi számít "orosznak"?
- Csak a mai Oroszország határain belül történt/történő események, születések, stb.
- Szovjetunió határain belül történő/történt események, születések, stb.
- Az esemény idejében orosz határon belül történő/történt események, születések, stb.
- Olyan területek eseményei, születései, stb, ahol cirill írással írnak
- Olyan területek eseményei, születései, stb, ahol a szláv nyelvcsaládhoz tartozó nyelven beszélnek

Így kifejtve remélem kicsit egyértelműbbek a válaszadási lehetőségek :)

Több válaszadás is lehetséges, gondoltam kibővítem, hátha valakinek több kategóriába is belefér az "oroszság".


3 megjegyzés:

  1. Én szavaztam de már kicsit bánom... Elég nehéz a kérdés. Mert ugye ha van egy magyar, aki a határon túl született, attól még ő lehet magyar, és a hozzá kapcsolódó események is lehetnek magyarok, pl. hogy ír egy költeményt magyarul. Akkor szerintem ez kétségkívül magyar dolog. Viszont egy grúz szerintem kikérné magának, ha leoroszoznánk.

    Mondok egy konkrét példát. Liszt Ferenc. Őt és a munkásságát magyarnak tartjuk-e? Az akkori Magyarország, de a mai Ausztria területén született, és a magyar nyelvet nem beszélte túl jól. Azonban magát magyarnak tartotta, és szerintem ez az, ami számít. Más kérdés, hogy nagy sikerei, és a mai országhatárok miatt más nemzetek is úgy érzik, hogy hozzájuk tartozott.

    Tehát egy-egy ember vagy család szempontjából szerintem az a fontos, hogy milyen nemzetiségűnek tartják magukat. Viszont történelmi szempontból vagy egy országról, vagy egy népcsoportról beszélhetünk. Az ország az már egyértelműen területet jelöl ki, az éppen aktuális határokkal. A népcsoport viszont megint nehéz kérdés, de szerintem ezt is területileg szokták érteni, arra a helyre vonatkozólag, ahol az adott időben a legtöbben élnek. A magyarok a népvándorlás után pl. a Kárpát-medencében.

    VálaszTörlés
  2. Népvándorlás alatt a honfoglalásra gondoltam, csak már fáradt vagyok. :)

    VálaszTörlés
  3. Hát, igen, nagyon nem egyszerű kérdés, rengeteget filóztam már én is rajta, ezért is kértem ki a véleményeteket :) ...

    VálaszTörlés