2012. február 8., szerda

Recepteskönyv - Dzsemek


Eperdzsem (jobb felső)
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 1 kg cukor
- 0,5 bögre víz
Elkészítés: 
A cukrot és a vizet összeforraljuk, így elkészítve a cukorszirupot. Az epret a még forró szirupba tesszük, és várjuk hogy hűljön, majd forraljuk 2 percig, majd ismét hűtsük le (kb. 2-3 óráig tart).
Forraljuk ismét 5 percig, majd ismét hűtsük 2-3 órán át.
Ismét forraljuk, addig amíg el nem készül (amíg be nem sűrűsödik).
Gőzzel (vagy egyéb módon) sterilizált üvegedényekbe, majd zárjuk le hermetikusan.


Sárgabarackdzsem (bal alsó)
Hozzávalók:
- 1 kg sárgabarack
- 1 kg cukor
Elkészítés:
Vágjuk félbe, majd távolítsuk el belőle a magot. A sárgabarackot tegyük egy edénybe, majd öntsük rá a cukrot. 6-10 órán át tároljuk egy hűvös helyen, majd főzzük meg úgy, ahogy az eperdzsemet.

Cseresznyedzsem (jobb alsó)
Hozzávalók:
- 1 kg cseresznye
- 1 kg cukor
- 0,5 bögre víz
Elkészítés:
Magozzuk ki a mennyet, majd készítsük el úgy, ahogy az eperdzsemet.

Fekete ribizlidzsem (bal felső)
Hozzávalók: 
- 5 bögre fekete ribizli
- 7 bögre cukor
- 2 bögre víz
Elkészítés:
Vízből és cukorból készítsünk cukorszirupot, és a forró szirupba tegyük még bele a fekete ribizliket, majd forraljuk 5 percig. Sterilizált üvegbe tegyük a dzsemet, majd hermetikusan zárjuk le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése