2012. február 5., vasárnap

Recepteskönyv - Ecetes alma

Forrás
Hozzávalók:
- Zöld alma;
- fekete ribizli vagy meggy levelek;
"Páclé"/Ecetes lé:
- 5 liter víz;
- 200g cukor (vagy 300g méz);
- 1,5 evőkanál só

Elkészítés: 

Ecetes lé főzése: a hozzávalókat forraljuk össze, majd hagyjuk kihűlni.

Hagyományosan ehhez fahordókat használnak, ezért ha nekünk üvegünk van (minden bizonnyal azunk van...), az üveg aljára tegyünk némi fekete ribizli vagy meggy levelet, erre pedig egy sor alma kerüljön, melyre megint tegyünk levelet, majd ismét egy sor alma, rá egy sor levél, és így tovább.
Öntsük le az almákat a "páclével", de úgy hogy a lé fedje el az almákat (ha szükséges öntsünk hozzá még némi vizet), majd tegyünk az egészre egy fakört, ami kb. akkora átmérőjű, mint az edény. Kb. 1,5 kg terhelést tegyünk rá (ez nagyjából egy 1,5 l üvegnyi víz). 30-40 napig így hagyjuk, míg kész nem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése