2012. február 5., vasárnap

Recepteskönyv - Kulich, vagyis a húsvéti kenyér

Forrás
Hozzávalók:
- 1kg búzaliszt;
- 1,5 csésze tej;
- 1,5 csésze cukor;
- 300g vaj;
- 6 tojás;
- 40g szárított élesztő;
- 0,75 teáskanál só;
- 150g mazsola;
- 50 g kandírozott gyümölcs (apróra vágott);
- 50g mandula (szeletelt);
- 0,5 vanília


Elkészítés:

Az élesztőt és a langyos tejet keverjük össze, majd adjunk hozzá 0,5 kg lisztet, és keverjük ezt is jól el. Meleg helyen pihentessük, és ha kétszeresére nőtt, adjunk hozzá sót, 5 tojás sárgáját (amihez cukrot és vaníliát kevertünk), és vajat, majd ismét dolgozzuk el jól.
Verjük fel a tojásfehérjét, adjuk a tésztához, majd keverjük el benne 0,5 kg lisztet ismét. Ezt is pihentessük meleg helyen, míg a kétszeresére nem dagad az eredeti méretének. Keverjük el benne a mazsolát, kandírozott gyümölcsöket és a mandulát. Kenjünk ki egy tepsit vajjal, majd helyezzük bele a tésztát (a feléig érjen a tésztánk a formának). Ismét pihentessük meleg helyen, amíg az edény 3/4-ig nem dagad, majd kenjük meg a tészta tetejét tojássárgájával, majd tegyük egy közepesen meleg sütőbe, és süssük 50-60 percig.
(Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mikor lesz kész!)
Végül porcukorral leszorva tálaljuk, miután kihült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése